Temperament en kleurrijke klanken met Hortus Vocalis

Zondag 13 november, Thomaskerk Katlijk | boswandeling 14.00 u | concert 16.00 uur.

‘Mysterie, hartstocht, smart, liefde en de dreigende dood’. Deze krachtige en kleurrijke thema’s vormen de rode draad in de concerten ‘Autumn Leaves’ van vocaal ensemble Hortus Vocalis met gitarist Jan Bartlema. Op 13 november zijn zij te beluisteren in de Thomastsjerke in Katlijk.

Dramatiek in muziek

Als je op zoek bent naar dramatiek in de muziek, dan vind je die wel in ‘Romancero Gitano’ van Mario Castelnuovo-Tedesco. Poëzie van Federico García Lorca (1898-1936) vormt de basis voor dit werk. Volgens deze dichter en kunstenaar is zijn poëzie doordrongen van Andalusische smart uit de zigeunercultuur, de zogenaamde ‘duende’. Het is een levensgevoel waarin enorme tegenstellingen tot uiting komen. De ‘duende’ is in tekst en muziek van ‘Romancero Gitano’ voortdurend voelbaar en zichtbaar. Euforische vrolijkheid staat tegenover verlangen naar de dood; dadendrang en verdriet verdringen elkaar.

Koor en gitaar

Bij deze temperamentvolle gevoelsmuziek wordt Hortus Vocalis begeleid door gitarist Jan Bartlema. En deze combinatie, koor met gitaar, is vrij uniek!

Hortus Vocalis is het kernkoor van Collegium Vocale Fryslân en bestaat uit gevorderde amateurzangers. Dirigent Gerben van der Veen heeft voor het programma ‘Autumn Leaves’ een kleurrijk palet samengesteld van muziek die goed past bij de herfst. Weemoed, warmte en wind, kleurrijke klanken, dromen en dramatiek zijn te vinden in de werken van Edward Elgar (1857-1934), Arthur Sullivan, Eric Whitacre, Gerben van der Veen en de Letse componist Valda Zilvera.

Op deze concertmiddag kunt u niet alleen lekker warm binnen mooie muziek beluisteren, maar ook nog voorafgaand een wandeling maken onder leiding van een boswachter. Bij terugkomst staat er een herfstbokbier of een mooi glas rode wijn klaar (of een kop koffie). Het wordt ongetwijfeld een sfeervolle, klankvolle en kleurrijke middag!

Zondag 13 november, Thomaskerk Katlijk | boswandeling 14.00 u | concert 16.00 uur.

Hortus Vocalis o.l.v. Gerben van der Veen

Jan Bartlema – gitaar

Kaarten (incl. wandeling en herfstbokbier/wijn/koffie) in voorverkoop €15,- via
website van collegiumvocalefryslan | aan de zaal €17,-